Z noci pátku 30.9. do podvečera druhého dne soboty 1.10.2022 proběhla soukromá bojová hra zasazená do období konce druhé světové války odehrávající se v okolí obcí Skalka a Pivín. V oblasti, kde se tato living history akce odehrála skutečně probíhaly tuhé boje a poslední velká tanková bitva na území Čech
Součástí akce bylo se nejdříve zorientovat v neznámém terénu pod rouškou tmy zjistit pohyb nepřítele, popřípadě zjistit polohu nepřátelského tábora. a získání jazyka. Čím více zajatců se podaří zajistit tím lépe. V ranních hodinách proběhla výměna zajatců a upřesnění dalšího postupu a ujasnění pravidel.
Během dne mělo spojenecké vojsko složené z vojáků RKKA Polské (která se v oblasti sice reálně nepohybovala ale v rámci hry jim bylo umožněno se účastnit) a Rumunské armády za úkol zlikvidovat co nejvíce nepřátel v oblasti a v lepším případě likvidaci nepřátelského tábora. Německá strana tedy měla hlavní úkol zajistit obranná postavení a udržet se přes nápor nepřítele.

po ukončení akce následoval úklid terénu do původního stavu přesun na sál v obci Skalka kde proběhlo vyhodnocení akce a drobná přednáška a seznámení s místními historií a reáliemi.
  
Akci si pro účastníky připravily 
a





pro pohodlné prohlížení nebo stažení fotografií na mobilu nebo tabletu použijte odkaz 
Konec Války na Hané rozhlasový dokument (nás se týká 3. část i když stojí za to poslechnout celé) 

Na Prostějovsku se mezi obcemi Pivín, Skalka a Čelčice uskutečnila jedna z posledních tankových bitev druhé světové války v Evropě. Prostřednictvím pamětníků se dozvíme nejen to, jak probíhaly tamní boje, ale i jak se žilo obyvatelům těchto vsí v době, kdy se v nich střídali příslušníci nacistických vojsk se sovětskými.

You may also like

Back to Top