Letos u příležitosti 75. výročí  ukončení války  a v rámci vzpomínkových akcí jsme zvolili téma
ZIMA 1945 OFENZÍVA NA VISLE – NADEŠEL ČAS ODPLATY
Rekonstrukce krvavých bojů z druhé světové války, klíčová operace Rudé armády na odlehčení situace v Ardenách. Uvidíte historickou vojenskou techniku v akci, vojenské jednotky v dobových uniformách, množství pyrotechniky a scénář, který vás vtáhne přímo do děje událostí v roce 1945.  Samozřejmostí je i dobová polní kuchyně, kde se bude podávat občerstvení. Zveme všechny na skvělou podívanou. 
areál Klubu vojenské historie Markland ve Skalici nad Svitavou

Z HISTORIE…
Viselsko-oderská operace byl útok sovětských vojsk v oblasti mezi řekami  Vislou a Odrou. Díky rychlému postupu  Rudá armáda obsadila pravý břeh řeky Odry v pruském Slezsku a Braniborsku a dostala na vzdálenost 60 – 70 km od  Berlína,  V rámci operace byl 27. ledna 1945 osvobozen koncentrační tábor  Osvětim (Auschwitz – Birkenau).
Operace měla původně začít až 20. února, ovšem spojenci na západní frontě vedli tvrdé boje v  Ardenách a potřebovali odlehčit. Proto Windston Churchill požádal Stalina o uspíšení operace. Ten jeho žádosti vyhověl a slíbil, že útok Rudé armády začne mezi 12. a 15. lednem. Byly urychleny přípravy a operace skutečně začala  12. ledna 1945 útokem vojsk 1. ukrajinského frontu ze sandoměřského předmostí a upoutal tím na sebe pozornost nepřítele.

You may also like

Back to Top